Hjem / Nyheter / God dommertilvekst etter jul

God dommertilvekst etter jul

Unge kampledere høster lovord
– Det er femte kampen jeg dømmer nå. Jeg synes det er gøy, sier Mari Karenersen (17). Vi møter henne i Tærudhallen. Den engasjerte J18-spilleren er en av LHK-90s 7 nye dommere. Alle 7 høstet lovord fra regionshold etter debuten for litt over en uke siden.

Og snart er de forøvrig ni: Wiggo og Maiken fra J15 har nemlig også snart gjennomført dommerkurs og er klar for nye oppgaver for LHK-90.

I Tærudhallen 24. mars møtte vi Mari og makker Cecilie Solheim (15) med sort dommerpåkledning, fløyte og dommerkort i lommen.

Imponerende sikkert og klokt ledet de to sortkledte representantene 10 og 11-åringer fra ulike deler av Romerike. De håndterte også fint et par litt vel engasjerte meldinger fra benken.

– Fikk et par meldingersist helg også. Det var samme mannen som kritiserte meg da. Jeg prøver å ta det rolig og ikke stresse. Jeg vet jo det er slikt jeg må regne med, sier Mari.

For Cecilie var kampene med Mari selve debuten.

Hun synes også kampen ga mersmak:

– Jeg sa egentlig nei til å dømme etter at kurset var over. Men så ble jeg med en kamp likevel. Tenkte at jeg kunne jo prøve. Det var OK. Dessuten er det gode penger.

Vel 170 kroner kunne Cecilie hente ut etter to kamper. For en 15- eller 16-åring kommer det godt med. Det gjelder selvsagt å spe på den vanlige ukelønnen.

Lillestrøm Håndballklubbs dommerkontakt, nestleder Eva Semmerud, sier at dommerrekrutteringen etter jul har vært bra. 7 nye dommere er utdannet. To til går på kurs nå.

De aller fleste nye dommerne er 15- og 16-åringer. Alle 15-åringer i klubben får tilbud om dommerkurs betalt av klubben. Det er en politikk LHK-90 har gjennomført i flere år. Med hell.

I år gikk hele J15 kurset.

– Vi har funnet ut at disse kursene ikke bare er en fin måte å rekruttere dommere på. Spillerene får også bedre spilleforståelse i forhold til kampene mange av dem selv spiller, sier Eva.

Hun roser Mari, Cecilie og de andre nye LHK-90-dommerne for det de har vist så langt.

– Det Mari og Cecilie gjør her i dag er kjempebra. Jeg synes både de og resten av gjengen har var skikkelig tøffe, særlig den begrensede erfaringen tatt i betraktning.

Forrige helg var forøvrig alle i sving: Mari, Marte, Stine, Bettina, Ine og Veronica. De ble fulgt opp av en av regionens dommere. Og alle fikk ros. Vedkommende dommer ga etterpå uttrykk for at han var direkte imponert.

Det samme gjorde også en eldre, erfaren kvinnelig dommer fra regionen i Tærudhallen i går. Hun dømte alene i hallen. Da hun så hvordan jentene dømte og taklet kritikken fra trenerbenken i en av kampene, ble hun imponert. Da hun møtte Mari etterpå, skrøt hun av innsatsen.

– Vil du forresten dømme en kamp til? Jeg trenger en makker. Kunne du tenke deg å dømme sammen med meg, spurte hun.

– Klart det, sa Mari og tok kamp nr. 3 for dagen på strak arm.

Slikt er moro å høre også for dommerkontakt Eva Semmerud og resten av klubbledelsen.

Det er viktig for klubben og ha mange nok og gode nok dommere. Regionen forlanger at klubben må ha et visst antall dommere. Antallet beregnes etter hvor mange lag som meldes opp i serien.

Hvordan er så status på dommersiden i LHK-90 pr idag?

– I fjor var vi 16 kvotedommere. Situasjonen var god. Men så slutter 10-11 av dem nå. Det er verre. Forhåpentligvis får vi med oss videre de nye, unge dommerne som vi har utdannet nå. Frem til de er 16 kan de dømme inntil J12. Og i tillegg har vi fått litt eldre påfyll også. Da kan det gå, sier Eva og utdyper:

– Vi har fått med en pappa fra J15. Han og datteren går på kurs nå og satser på å dømme en del sammen fremover. Det gleder vi oss til. Slikt er moro, synes Eva.

Se videointevju med Mari og Cecilie her og glimt fra kampen her.