Hjem / Nyheter / Delte erfaringer og tips:

Delte erfaringer og tips:

Pizzakveld med dommerne

På mandag 5. november var alle dommerne i LHK-90 samlet for pizzakveld. – Ettersom vi er en gjeng med ganske ferske dommere, var det veldig bra og få samlet oss, og dele litt av erfaringene vi har fått i løpet av sesongen, sier Mari Karenersen (17). Her gir hun et referat av hva som dommerne snakket om og la vekt på.

Enkelt av dommerne har dømt noen flere kamper enn andre, noe som er helt naturlig, men alle har egentlig fått et nytt syn på det å være en dommer.

Å være dommer er ikke alltid enkelt, og for å være en dommer må man føye seg etter flere regler enn det du har som spiller på håndballbanen. Det er nå det er greit å ha noen erfarne dommere i klubben som kan veilede, anbefale og lære oss flere ting rundt det å bli en god dommer. Dommere som har dømt i noen år er mer erfarne, og det er godt ha de rundt seg i klubben for å kunne henvende seg til de og få hjelp til aktuelle saker som angår oss dommere.

Pizzakveld var en suksess, og vi håper den gjentar seg flere ganger. Det var bra for oss som dommere og kunne dele litt erfaringer, og fortelle om alt det vi har vært borti i den lille perioden som vi har vært dommere, for det skal ikke sies at det alltid har vært lett.

Forskjellige arenaer:

Vi har alle sammen dømt i forskjellige sammenhenger. Noen var dommere i Oslo Cup, og andre av oss har dømt en Umbro Cup kamp.
Det som alle har til felles er at vi har dømt på noenlunde samme nivå. Alle de ferske dommerne har dømt kamper fra 8 til 11 års klassen, men noen har også tatt på seg det å dømme høyere nivåer. Dette skapte god stemning for dommerkontakten vår; Eva Semmerud. Laila, som er Evas gode lille hjelper, synes dette var bra, og at flere burde få dømt noen treningskamper i høyere nivåer, slik at alle får trening i dette. Du vokser mye på å få dømt høyere aldersklasser, og det er veldig sunt!

TIPS:

Under dette møtet fikk vi en del tips som dommere, som vi må huske, og utføre i praksis:

FØR EN KAMP:
• Pakk bagen, og ha med deg alt du trenger for å utføre dommergjerningen. Du skal ha med deg: Fløyte, kort, dommerkort (de du som dommer skriver på under kampen), og dommerregning. Ha på deg dommerdrakt som stemmer med makkerens. Og du skal som dommer se ordentlig ut, det skal se ut som du tar oppgaven din seriøst, ikke brett opp shortsen, og ikke krølle opp dommerdrakta.
• Når du er ankommet hallen, har skiftet, og er klar for å dømme skal du alltid sjekke at målene er i riktig og ordentlig stand.
• Du skal sjekke kamprapporten, slik at den stemmer overens med antall spillere, draktnummer og lagledere. HUSK: lagledere skal også oppføre fødselsdag på kamprapporten!
• Pass på slik at lagene ikke har like drakter. Keeperne skal også skilles på draktfarge.
• Hils på sekritæriatet!
• Hils på laglederene og ønsk de en god kamp.
• Nå er du klar for å dømme!

ETTER EN KAMP:
• Takk for kampen, til laglederene.
• Sjekk at kamprapporten stemmer overens med deres dommerkort.
• Signer kamprapporten.
• Fyll ut dommerregninga riktig og signer den med riktig dato.

Dette var en liten repetisjon på hva som er viktig og huske når du er dommer.
Så, kjære dommere i LHK-90, der vil ikke kunne glemme noe av det overnevnte nå, før dere skal ut og dømme neste gang?

Helt til slutt så vil jeg bare nevne det at det er du som dømmer kampen, selv om det er mange engasjerte trenere på benken, og ennå flere engasjerte foreldre på tribunen.

Ellers så vil jeg takke for en hyggelig kveld! Håper det ikke er lenge til neste gang.

Lykke til videre som dommer, og husk at det å dele erfaringene dine er viktig for oss andre som dømmer også.

Mari Karenersen