Hjem / Nyheter / Riktig kosthold før, under og etter en trening er viktig

Riktig kosthold før, under og etter en trening er viktig

Skrevet

Få på plass gode matvaner i sesongoppkjøringen
Uten riktig mat og drikke, duger helten ikke. Her får du vite eksakt hva du bør spise og drikke før, under og etter en kamp eller en trening.

Før trening

Det du spiser og drikker før trening og kamp har stor betydning for hva du kan prestere.

Hvis vi ikke spiser middag før trening:

Det er lurt å spise et lett måltid ca. én time før treninga begynner. Frukt, yoghurt med kornblanding, knekkebrød eller brødskive er gode eksempler på hva vi kan spise. Av drikke så funker vann, juice (gjerne blandet ut med litt vann) eller melk fint.

Det er ikke lurt å drikke sukkerholdige drikker som brus, sukret saft, eller nektar. Dette gir nemlig kroppen et lite «sukkersjokk» med en gang, men så blir vi bare daffe til treninga begynner. Sukkeret gjør nemlig at kroppen vår ikke får til å bruke næringa i maten vi har spist. Derfor spiser vi heller ikke søtsaker før trening – det blir vi bare slappe av.

Hvis vi spiser middag før trening:

Middag er gjerne et kraftig måltid, særlig hvis det inneholder kjøtt og/eller saus. Det beste er at middagen er minst to timer før trening. Spiser vi middag for nært opp til treninga, får vi lett sting eller vondt i magen. Til middag er det også fint hvis vi drikker vann.Ta gjerne et glass vann like før du går på trening!

Under trening

Siden treningene våre vanligvis ikke er lengre enn ca. en time, holder det med å drikke vann fra medbrakt flaske i drikkepausene. Sportsdrikk har vi ikke behov for.

Etter trening

Når vi kommer hjem fra trening har musklene våre brukt mye drivstoff, og trenger raskt påfyll. Det beste fåfyllet nå er mye av det som kalles «proteiner». Det er lurt å spise litt så raskt som mulig, så ta gjerne en banan eller lignende før du dusjer. Hvis man spiser raskt, blir man mindre sliten etter treninga, og det er også mindre sjanse for å bli syk. Men vær kjapp med å gå i dusjen!

Når du har dusjet, er det fint med et skikkelig måltid. Hvis det ikke er middagstid, så er brødskive med ost og skinke bra. Appelsinjuice, vann eller melk er fint å drikke til. Har treninga vært ekstra hard, kan f.eks. milkshake gjøre susen, hvis mamma og pappa syns det er ok. Andre ting som er fint å kose seg med etter trening er tørket frukt (f.eks. rosiner), gjerne sammen med nøtter eller mandler.

Følger du disse tipsene, vil du være godt opplagt på trening, og du vil føle deg mindre sliten etter treninga

Top