Hjem / Lag / Jenter 1998/1999 / Ane Victoria Mällberg gir oss en oppdatering på hva som rører seg i juniorlaget vårt!

Hvor mange spillere er det på laget, og hvor kommer de fra?

– Juniorlaget består per i dag av 27 spillere født 1999 og 1998. Det er absolutt flest lokale jenter som har vært i Lillestrøm hele veien. Fikk noen jenter fra Lørenskog og Eidsvoll i fjor.

Har spillerne fast posisjon på banen?
– Ja. De har fast plass, men spillerne må/bør beherske minst 2 spillplasser. Har 9 kantspillere, 3 linjespillere, 2 målvakter, 13 bakspillere. Av de 13 bakspillerne er det 5 som brukes mest på midt. Noe rullering blir det av og til, men som sagt må de må kunne beherske flere posisjoner både i forsvar og angrep.

Hva skal til for å komme med på juniorlaget?
– Alle er med på juniorlaget når man er født 98/99. Utfra nivå spiller de på J18-1, Lerøy, 4.divisjon og 3.divisjon.

Hvor ofte trener dere?
– Vi trener fire-fem ganger i uken. Vi har tre-fire håndballøkter med 15-20 min fysisk/skadeforebyggende, og en ren fysisk. I sesong er det mest håndball og fysisk trening hos samarbeidssenteret vårt Prestasjonssenteret på Lillestrøm. Utenom sesong er det mer variasjon i treningene, med for eksempel bryting.

Fortell litt om trenerapparatet

– Jeg er hovedtrener, og Geir Mällberg er assistenttrener. Geir tar i disse dager målvakts-utdanningen til Norges Håndballforbund, og har hovedansvaret for målvakter og målvaktstrening. I tillegg er han svært kompetent når det gjelder analyse og filming.

Dere spiller i Lerøy-serien. Hva innebærer det?
– Juniorlaget spiller i Lerøy-serien. Dette er en landsdekkende serie som på mange måter fungerer som et NM for J18 (spillere født 98/99). Alle lag må gjennom to kvalifiseringsrunder for å bli med i gruppen av de 16 beste juniorlagene i Norge. Etter kvalifisering er det 5 runder hvor det spilles tre kamper hver runde. Siste runden nå er fellesrunde i Drammen. De andre rundene vært i Bergen, Stavanger, Sarpsborg og Lillestrøm.
Hva er status resultatmessig for denne sesongen?
– For J18 var målet A-sluttspill. Etter det har målet vært topp 5, hvor vi også ligger nå. I Lerøy har målet først vært å kvalifisere, deretter midt på +. Ligger nå etter nest siste runde på 10.plass.
Hvor ofte spiller dere kamp?
– Alle jentene ligger på én kamp i uken i gjennomsnitt. Noen ganger blir det to, men vi prøver å holde det som maks. Lerøy blir jo et unntak da det er tre kamper på en helg.
Drar dere på cup’er?
– I sesongstart dro vi til Danmark på treningsleir. Så pleier vi å være med på Partille Cup og Fredrikstad Cup sammen med resten av klubben.
Hvordan har juniorlaget blitt så gode?
– Det har vært mange flinke trenere inne i bildet opp gjennom årene, men også mye utskiftninger. Vi har et utrolig godt treningsmiljø, og det er en viktig faktor. Vi har, og har hatt, mange jenter som ønsker å utvikle seg. Vi har godt oppmøte på alle treninger, jentene har det gøy sammen og veldig treningsvillige.

Hvordan ser din egen håndball-CV ut?
– Startet å spille håndball selv i Raumnes & Årnes. Byttet deretter til Fjellhammer og spilte der til jeg var 18 år. Da byttet jeg til Njård for å prøve meg på øverste nivå den sesongen de var oppe i eliteserien. Faren min, Geir Mällberg (som også er i trenerteamet til junior og K3), sa at det var lurt å ta trenerkurs for å få mer kunnskap og bedre spillforståelse. Jeg begynte tidlig med dommer- og trenerkurs og var hjelpetrener for et guttelag i Fjellhammer da jeg spilte i klubben der. Når jeg byttet klubb til Njård begynte jeg også å studere idrett, helse og friluftsliv på Høgskolen i Oslo og Akershus. Var litt skeptisk til å studere og satse på håndballen samtidig, men var veldig glad for det valget da jeg fikk en skade som gjorde at jeg måtte legge opp som spiller. Klarte ikke å legge håndballen helt på hylla, og hadde lenge håp om å klare og komme tilbake igjen som spiller. Jeg fortsatte i skadeperioden med trenerutdanningen, og var trener for et jentelag i Skedsmo, før jeg ble trener i Lillestrøm. Er nå idrettslærer ved Eidsvoll Videregående skole med topphåndball. Har vært med i «FRAM», et kvinneprosjekt i NHF Region Øst. Er utdannet trenerinstruktør for region øst og holder på med trener 3 utdanning (som jeg er ferdig med våren 2018). For forbundet er jeg også spillerutviklingstrener for J14, og regional landslagstrener for J98/99.

Til slutt, hva er det beste med å være trener for juniorlaget vårt?
– Det er veldig gøy å være trener for denne gjengen, for de er veldig positive.
Alle bidrar på hver sin måte inn i gruppa. Det er en treningsvillig og positiv gjeng som stiller krav til meg også som trener. Det gjør at jeg må være skjerpet og komme forberedt til en hver tid. Som ung trener er det moro å merke at jeg også utvikler meg sammen med dem, fordi de hele tiden utfordrer meg også. Det er en gruppe som har lyst til å utvikle seg, som står på, er positive og som har masse energi. Dette smitter også over på oss i trenerteamet!