Hjem / Nyheter / Svein Risberget (42) og Lars Johansen (23)

Svein Risberget (42) og Lars Johansen (23)

– Ha fokus på detaljene i treningen
Trenerne Lars Johansen (23) og Svein Risberget (42) (t.h på bildet) kommer med en klar melding til deg som ønsker å få fremgang på håndballbanen: – Hvis du er konsentrert og seriøs når du er på trening, vil du merke at du blir mye bedre.

TRENER-KVARTETT: Fra venstre Lars Johansen, Arne Sæther, Jon Dobloug og Svein Risberget.

På ungdomssamlingen 12 og 13 april terpet de to LHK90-trenerne sammen med kollegaene Arne Sæther og Jon Doblhoug opp igjen og opp igjen på detaljer. Det ble trent riktig innhopp, kantskudd med mer.

Etter treningen snakket vi med dem om trening og utviklingen videre i Lillestrøm HK.

– Terping på detaljer er viktig. Som spiller må du være opptatt av det. Hvis ikke blir du ikke noe bedre. Selv om du trener to timer, blir du ikke bedre hvis du bare lunker gjennom, prater, er ukonsentrert og ufokusert, sier to.

Ulike posisjoner

Lars er trener for J93, regionstrener og trenerutvikler i Norges Håndballforbund. Svein er trener for J11 og har tidligere vært Norgesmester og spiller i en årrekke på elitenivå for Fjellhammer.

– En annen ting som er viktig, er at du får trene på litt forskjellige plasser. Det er viktig å kunne beherske ulike posisjoner og være allsidig. Er du back, er det fint å prøve deg på linjen av og til. Da lærer du hvordan en linjespiller beveger seg og tenker. Da blir det lettere for deg å foreta valg som back i en kampsituasjon, sier Lars.

Svein er enig. Han kom til LHK-90 i fjor. Før det var han i Fjellhammer. En stor og god klubb som i år etter år utvikler gode aldersbestemte lag. Der terper man mye på allsidighet og på detaljer. Det samme mener han at vi bør gjøre i Lillestrøm HK.

– De satser på å ha gode trenere på de yngste lagene. Og de fokuserer på detaljer tidlig. På basisferdigheter. Du bør få de på plass før du er 12-13. Jeg mener vi bør drive på samme måten her i klubben, sier han.

– Enig. Vi må ta oss tid med å få teknikken på plass. Er du 15 år og ikke har den, må du ta steget tilbake og jobbe med det. Du kan ikke hoppe forbi noe. Selvsagt vil jeg ofte vinne en kamp der og da. Men det er med det grunnleggende arbeidet at ordentlig fremgang bygges, sier Lars.

Trekk og valg

Svein trener J10, som snart blir J11. Han har trent overganger med jentene i ett års tid. Nå ser han at jentene begynner å bruke overgangene av seg selv i kampsitiuasjoner. Det synes han er bra. For da er det begynt å bli en naturlig del av spillet.

Lars: – Jeg synes også trening på valg er viktig. Å trene på trekk er OK. Men å tenke på hvilke valg du som spiller har når du kjører et trekk, er vel så viktig. Vi har begynt med «valgtrening» på J13 og jeg ser at de gradvis begynner å skjønne hva det innebærer.

– VI skal ha et ønske i LHK-90 om å både ta vare på bredden og på de som vil nå langt. Vi kan også klare det. Det bør ikke være slik at våre 15 og 16-åringer går til Rælingen og søker utfordringer for å komme videre, mener Lars.

Begge mener at LHK-90 har gode forutsetninger for å lykkes både med å være en klubb for de med ambisjoner og for de som kun ønsker å ha det moro og trene og spille litt. Begge gruppene er viktige for klubben og det er også viktig for klubben å ha et god tilbud til begge.

På vei fremover

Han sier at det tar tid å utvikle en kvalitetsklubb, men at man er i gang i LHK-90. Han mener klubben har gjort fremgang bare på det året han har vært i klubben.

– Vi er i ferd med å få frem bra årganger. Vi kan for eksempel ta J11 gruppen og J13 gruppen. Det er store, bra årganger, som viser fremgang. Vi har også J15, selv om de er litt få, sier han.

Både Svein og Lars tror at fremgangen fortsetter.

– Jeg tror slike samlinger som vi har hatt nå, er bra for spillerne. De er sammen på tvers av lagene. De blir kjent med hverandre. De ser og lærer av hverandre. Dessuten får vi terpet på en del ting som ikke er så lett å ha fokus på de vanlige treningen. Så dette er noe vi gjerne må prioritere også i fremtiden, sier de.

Fokus på trenere

De håper også at man fortsetter å fokusere på gode trenere.

– I Fjellhammer og Rælingen har man gode dame og herrelag. Derfra rekrutterer man foreldre og trenere på de yngre lagene. Slik er det ikke i LHK. Men man har gått ut og skaffet seg enkelte eksterne trenere med kompetanse. Det har vært OK.

– Hva er viktig å trekke frem da når Lillestrøm skal skaffe trenere?

– For noen er økonomi av betydning. Men jeg tror at det kan være viktigere, at klubben er ryddig og legger forholdene til rette for trenerne. Trenger man tre ganger i uka i hall, må man få det osv. Fra før av har vi ganske gode treningsforhold i og med at vi har Skedsmohallen,. Dessuten tilbys trenerne kurs etc. Det er bra. Både for de erfarne og for foreldretrenerne på de yngste lagene.