Hjem / Nyheter / Eksperten hjelper deg å velge riktig håndballsko:

Eksperten hjelper deg å velge riktig håndballsko:

– Stabile håndballsko viktig
– Hvordan velger jeg riktig håndballsko? Hvilken håndball er best? Når skifter de ballstørrelser? Birgitte Hauge hos LHK-90s utstyrsleverandør Comet Sport AS, gir deg svar på det du lurer på.

Birgitte er håndballeksperten hos LHK-90s samarbeidspartner og utstyrsleverandør Comet Sport i Lillestrøm. Birgitte har spilt håndball i en årrekke selv. Dessuten har hun god oversikt over hva de ulike produsentene driver med idag.

– Hvilke råd gir du meg når jeg skal handle sko?

– Det er ikke farge og utseende som er viktig. Det er at skoene sitter godt på bena. Skoen skal ha god stabilitet og bra demping.

Birgitte mener det også er viktig at skoene er lave. At de har god kontakt med gulvet.

– Så må de ha lys innesåle som ikke sverter. Har de karbonsåle, får man ikke bruke dem i hallen. Sjekk under sålen på skoene når du er i butikken. Det står «Non marking» på de du skal ha. Karbonet på løpesko sverter. Så ligg unna dem.

Birgitte vil ikke favorisere noen merker. Det finnes mange gode merker. Adidas og Mizuno har anslagsvis 70-80 prosent av markedet. Andre kjente og gode merker er Nike, Asics, Puma og Hummel, samt svenske Kempa.

– Men alle er forskjellige. Og ikke alle passer akkurat dine føtter. Så prøv deg frem, er Birgittes råd.

– Hva selger dere mest av for tiden?

– Vi selger mye Mizuno for tiden. Den brukes av landslaget både på kvinne og herresiden.

Birgitte forteller at Mizuno både demper og stabiliserer godt i hælen. For jenter fra 13 til 18 år kan det ha spesiell betydning. Jenter i den alderen får ofte beinhinnebetennelser. Det er en form for overbelastning av musuklaturen i forsiden i leggen. God stabilitet i skoen forebygger denne type skade og hindrer at den blir verre.

– Dessuten er Mizuno lettere enn konkurrenten og den har også en spesiell demping som de kaller «wave». Den har vunnet en del tester i det siste.

Comet fører også flere merker, også Adidas, som er den andre storselgeren av håndballsko for tiden. Adidas styrke er god demping, god passform. Dessuten er Adidas tett med i utviklingen av håndballsko. Produsenten samarbeider tett med Gro Hammerseng og flere toppspillere.

– Dessuten har Adidas lang tids erfaring. En god gammel slager er Stabil. Den har vært supermodellen til Adidas i 12 år. Men den har forandret seg lite de siste årene og Adidas har vært kritisert for ikke å henge med i utviklingen. Derfor forandrer de Stabil nå og kommer med en ny utgave. Den nye kommer over nyttår. Den skal være riktigere og lettere, avslører Birgitte.

Larvik-jentene sverger verken til Mizuno eller Adidas. De kjører alle som en på Puma.

– Men det skyldes at Puma sponser Larvik. De som andre klubber styres av mye av sponsoravtalene de går inn på når det gjelder valg av sko, sier Birgitte

– Andre ting vi skal se etter når vi velger sko.

– Mizuno er mer oppbygd på innersiden enn Adidas, det hjelper dem som tråkker skeivt. Det er flere som er plattfote i dag enn før. For dem kan det ha betydning.

– Hvor mye er mote med håndballsko?

– Produsentene gjør mye med farger etc for å få folk på krojen. Men jeg synes det er verre på fotballsiden. Jeg synes folk velger mye fornuftig når de handler håndballsko.

Hvor mye må du ut med for å få et par gode sko?

– Man bør legge inn en tusenlapp. Trener du en gang i uka, er det ikke behov for å legge ut så mye. Da finnes de for 599 og 699 kroner. Men de gode skoene koster litt mer. Den gyldne grensa for de som trener mer enn to ganger i uka, bør ligge på 1000 kr. Så får du 20 prosent rabatt på det hos oss når du er klubbmedlem. Da har man god sko som holder en hel sesong.

– Hvor ofte må jeg bytte

– Trener du tre ganger i uka eller mer, bør du bytte en gang i året minimum, Dempinga dør ut, skoen slites ut. Dempingen er viktig, både for å forebygge skader og for hvordan du tråkker.

– Men Birgitte, hva med baller og ballstørrelser?

– Det viktige med ball er å ikke kjøpe for stor ball for tidlig.

– Hva med pris?

– En god ball koster 400 kroner cirka. Du trenger ikke gå særlig over det. Skinnballene er de dyreste. Og etter VM, EM og OL kommer ballene de brukte der. Jeg ser ikke behovet for å bruke veldig mye penger på en slik ball om du ikke har mange penger eller spesiell lyst på den ballen. Det holder lenge med de rimeligere kopiene, de såkalte replica-modellene. Damelaget på Fjellhgammer klarer seg med replica-modellene. Da klare de fleste andre seg med det også.

– Noen baller er rimeligere enn 400 kroner. Er de dårlige?

– Noen til 199 kroner går greit. Andre er forferdelige. Det varierer. Du vet aldri helt. Prøv dem, kjenn på dem

– Hvordan ser en god ball ut?

– Du kjenner det på grepet. Den sitter godt i klypa. Den er dessuten rund, ikke avrund, og den er passe på størrelsen.

– Hva så med størrelsene?

– Fra Håndballskolen til J og G12 er det størrelse 0. Det tilsvarer 48 til 50 centimeter i omkrets. Det står på ballene når du ser på dem.

– Og videre?

Fra j og g 12 til og med J og G 14 brukes størrelse 1. Det tilsvarer 50-52 centimeter. J16 bruker størrelse 2 eller 54 centimeters baller.

Fra høsten av kommer det noe nytt for G15. Da går G15 over enerball, deretter er det herreball. Jentestørrelsen fra J15 og oppover 2. Også damelagene bruker 2er-baller.

Har du noe mer som du lurer på, spør enten klubbens materiellforvalter Viggo Freitag (send e-post fra nettsiden) eller kontakt Birgitte eller noen av de andre hos Comet Sport i Solheimsgata 1 i Lillestrøm.

Her er linken til forretningen. De har en egen produktside for LHK-90.