Hjem / Nyheter / Hvorfor du ikke bør rope under kamp:

Hvorfor du ikke bør rope under kamp:

– Men dommer, da!!

Det er ikke lett når iveren og entusiasmen er på topp, men forsøk å unngå stønningen, de oppgitte minene og de høylytte protestene mot dommerene under kampene. Her kan du lese hva det faktisk fører til ute på banen.

Av og til må vi alle selvsagt ta oss selv i et tilrop eller flere til dommeren, når han eller hun gjør noe ”håpløst”. Men vi skal vokte oss. For det bringer ingen ting positivt med seg å klage på dommeren i kampens hete.

Her skal vi forklare hvorfor.

For det første er mange dommere unge og urutinerte, spesielt nedover i de aldersbestemte klassene. Tilropene kan derfor ha andre følger enn våre tilsiktede. For det andre er andre er vi, enten vi er spillere eller opererer på sidelinjenn, rollemodeller for de yngre rundt oss, de som vi ellers forsøker å påvirke i forhold til å lære gode holdninger og fair play. Ser de at vi roper, kjefter og prøver å påvirke dommerne, vil de selvsagt føle at de kan gjøre det samme.

Hva er konsekvensene av negative tilrop til dommeren

• Du gjør dommerne mer usikre.

• Dommernes feil blir det viktigste

• Det ødelegger spillet både for dommerne og spillerne.

• Gleden og fokuset på det sportslige forsvinner

• Dommere, spesielt de unge, slutter å dømme.

• Barn og ungdom ser at du som voksen ikke respekterer dommeren. Da gjør heller ikke de det.

Ønsker du å gi dommeren tilbakemeldinger, gjør det derfor etter kampen, da forholdene har roet seg. Er du tilskuer, la tilbakemeldingene gå gjennom lagkontakt og trener. Og gi tilbakemeldingene en konstruktiv form. Hvis ikke, får kritikken heller ikke den ønskede effekt. Fremfør den korrekt, saklig og rolig.

Et par ting til å ha i bakhodet;

• Vær klar over at mange unge dommere er usikre fordi de er netopp unge og dermed ferske.

• Vær også klar over at voksne dommere kan være urutinerte og nettopp kan ha startet en dommerkarriere.

• Husk at mange dommere slutter fordi de ikke orker å bli kjeftet ned, spesielt gjelder dette yngre.

• Det koster penger å utdanne dommere, kjefting er derfor ”dårlig butikk”. Klubben må ha nok dommere for å stille et visst antall lag i serien.

• Alle kan ha ”en dårlig dag”, selv dommere.

• De fleste av oss – også dommere – gjør så godt vi kan.

Det gavner med andre ord ingen, verken laget ditt, barna dine, dommerne, eller håndball-Norge, om du roper og skriker ut din misnøye til dommeren under kamp, enten du er på sidelinjen, banen eller på tribunen. Må du på død og liv kommentere dommere, så gjør det når de fortjener ros. Ta kritikken etterpå eller overlat den til dommerveilederne som er på mange av de yngre dommernes kamper, nettopp for å gjøre dem bedre. Dessuten: Håndball er en lek og et spill, ikke minst i barne- og ungdomsårene. Det gjelder også om laget skulle tape og bli utslått på grunn av en feil dommeravgjørelse.